Врњачка Бања

О Врњачкој Бањи

Поред многих лековитих извора Врњачка Бања са својом богатом околином нуди кутак мира за свакога. Прелепи бањски паркови са мноштвом растиња и сезонског цвећа пружају једну умирујућу слику за посетиоце. После сваке шетње понека клупа и бањско зеленило пружају предах.

У близини Врњачке Бање се налази Западна Морава која је прави дар за љубитеје риболова као и за оне који би да потраже освежење поред реке, где се могу правити већа окупљања и дружења. За оне којима је риболов нешто више од разоноде могу узивати и на Подунавачким барама, 10 км од Врњачке Бање, где се одржавају такмичења у спортском риболову. vrnjacka-banja1
Они који су авантуристичког духа, у близини имају планину Гоч, која у летњим данима нуди лагане планинарске шетње где се могу набрати многе лековите биљке којих има у изобиљу или пак мало дуже планинарске шетње у којима можете посетити планинске врхове у околини Врњачке Бање ( Жељин, Љуктен, Јеленац, Столови….. ). Зими је на располагању и ски стаза, свега 11 км од центра бање где је хоризонтална дужина трасе 520 метара а толико су дуге и две уређене ски стазе ширине око 60 метара. Као посебна атракција се нуди и ноћно скијање. У близини саме ски стазе се налази и пар угостистељских објеката које ће понудити топли чај или шољу куваног вина као и обиље домаћих специјалитета по приступачним ценама. На планини Гоч налази се и вештачко језеро у коме је забрањено купање али које представља одличну локацију за организовање излета
Обзиром да је Врњачка Бања у близини Рашка, прва српска престоница, овај крај обилује многим споменицима као и средњовековним манастирима: Маглич, Рас, Брвеник, манастир Студеница (1196), Жича (1210), Благовештенски манастир Градац краљице Јелене Анжујске (1272), манастир Љубостиња (1405), Ђурдеви ступови (1168), Сопоћани, манастир Свете Петке. Неке од ових манастира је као светску културну баштину заштитио УНЕСКО.??????????

Врњачка Бања је домаћин многим културним и забавним манифестацијама: Међународни фестивал класичне музике, Позоришни дани српског театра, Фестивал ликовног стваралаштва, Фестивал филмског сценарија и разни музички фестивали…..

Постије затворени и отворени олимпијски базени, хала спортова” Владе Дивац” која нуди могућност рекреативног бављења многим спотовима. Поред овога у хали се налази музеј Владе Дивца и бифе за освежење посетилаца.

Врњачка Бања – Минерални извори

У Врњачкој Бањи се налази седам минералних извора. То су:

Топла вода, је најстарији и најпознатији извор минералне воде, који је судећи по случајним археолошким налазима, била позната још у праисторији, а потом коришћена и у римском периоду од 1. до 4. века наше ере. Вода спада у групу алкалних угљенокиселих хомеотерми. Температура јој је 36,5°Ц.

Слатина Вода спада у групу алкалних-земноалкалних акротопега. Температура јој је 14°Ц. За овај извор минералне воде зна се још од краја 19. века. Данашњи облик извор поприма 1984. године.

Иако се за извор Снежник знало још крајем 19. века, они нису коришћени све до 1916. године За потребе нове бивете извршена је рекаптажа извора 1978/80. Снежник Вода спада у групу алкалних-земноалкалних угљенокиселих акротопега. Температура јој је 17°Ц.
Језеро – Са леве стране Врњачке реке, у удолини између „Снежника“ и „Слатине“, поред малог језера, 1978. године откривена је термоминерална вода „Језеро“. 1989. године, на самом базену, поред језера, подигнута нова модерна бивета. Вода спада у групу алкалних-земноалкалних угљенокиселих хипотерми. Температура јој је 27°Ц.bazeni-u-vrnjackoj-banji

Поред претходна четири извора у Врњачкој Бањи постоје и извори Борјак, Бели извор и Врњачко врело.

За терапије користе четири (Топла вода, Снежник, Језеро и Слатина ) док се две флаширају као стона минерална вода (Вода Врњци са извора Топла вода и Врњачко врело). Флаширање минералне воде из Врњачке бање почело је 1970 године када су се појавиле прве стаклене боце минералне воде Врњци на тржишту Југославије.

Врњачке минералне воде се примењују код лечења:

• шећерних болести
• стање после прележене заразне жутице
• хроничног запаљења црева и желуца
• болест жучне кесе и жучних путева
• чира у желуцу и дванаестопалачном цреву
• болест бубрежне карлице
• мокраћне бешике
• мокраћних путева и других болести

Врњачка Бања – Локација

Врњачка Бања са седиштем у централној Србији и припада Рашком округу. Налази се у близни Краљева (25 км) , Трстеника (7 км) а од Београда је удаљена 200 км.. Налази се између шумовитих падина планине Гоч (1216 м) и Западне Мораве, на 230 метара надморске висине. Из Београда се може доћи магистралним путем преко Краљева или аутопутем преко Појата

Врњачка Бања – Клима

Клима је умерено континентална са утицајем планинске климе због близине Гоча. Лети су јутра и вечери свеже због ветра који дува са планине Гоч ка Западној Морави, а зиме су са доста снега и без већих мразева. Просечна летња температура је око 20°Ц.

Врњачка Бања – Лечење

Бањско лечење обавља се данас у Специјалној болници за лечење и рехабилитацију органа за варење и шећерне болести „Меркур“. У овој здравственој установи спроводе се научно утврђене методе дијагностике, лечења и рехабилитације, стручно-методолошки и доктринирани критреријуми и превентивне, дијагностичке, терапеутске и рехабилитационе здравствене услуге у амбулантно-поликлиничким и стационарним условима.
Применом метода савремене балнеотерапије, физикалне медицине и рехабилитације, у овој установи за превенцију, лечење и рехабилитацију лече се болесници из области гастроентерологије, ендокринологије и болести метаболизма, урологије, дисајног тракта, као и неких кардиоваскуларних, гинеколошких и реуматолошких обољења, болести деце које су индиковане за лечење у Врњачкој Бањи и болести из области спортске медицине.

Карневал у Врњачкој Бањиmanifestacije-karneval

Карневал у Врњачкој Бањи је водећа манифестација у Србији која окупи преко 200.000 посетилаца. Карневал се одржава у јулу месецу и најчешће траје недељу дана. У том пеиоду гости Врњачке Бање могу видети велики број маскенбала, фестивала, концерата, представа, спортских дешавања… Велика медјународна карневалска поворка је централни догађај карневала. Карневалске групе из целог света, учеснице карневалалске поворке, гарантује одличан провод током ових дана. Број учесника и гостију у Врњачкој Бањи током карневалских дана је сваке године све већи и већи.
Туристичка организација Србије доделила је као награду Карневалу у Врњачкој Бањи награду „Туристички цвет“ као признање за најбољу туристичку манифестацију . Први пут „Међународни Врњачки карневал“ одржан је у периоду од 12.јула до 17.јула 2005.год. Те 2005.годие Врњачки карневал је објединио преко 40 различитих културних, забавних и спортских манифестација, а међународна карневалска поворка, је бројала 34 карневалске групе из земље и иностранства са 1.500 учесника. Други „Међународни Врњачки карневал“ добија И дечију карневалску поворку.

Концерти и фестивали.

Већ смо навикли да у току једне туристичке сезоне у Врњачка Бања буде гост многим концертима и фестивалима народне, забавне, класичне музике.most-ljubavi
Мост Љубави – Атракција Врњачке Бање и Србије
Посебно место којим се Врњачка Бања свакако може похвалити јесте „Мост љубави “. Место на коме је мноштво љубави остало закључано, али и мост који је познат широм Србије, а богами и света . Многима је прва помисао на Врњачку Бању, управо овај мост, који се везује за не тако далеку прошлост, прича која прати читаву ову традицију са закључававањем (прича о којој ћемо касније рећи нешто више) . Немојте се зачудити уколико приликом шетње на овом месту, затекнете велику гужву младих парова који се гурају ко ће пре „закључати” своју љубав. Слика која представља свакодневницу на овом малом мостићу, на коме има толико катанаца да се више сам мост од њих не види. Уколико нисте понели од куће катанац , можете га купити од декице који се налази са својим покретним киоском тик уз мост, али наравно, од њега ћете чути и једну од верзија прича која се везује за Мост љубави у Врњачкој Бањи.
Оно што је посебно интересантно јесте то, да млади али и стари, без обзира на своје године, долазе у Врњачку Бању из свих крајева, што Србије , што околних земаља како би се уверили у истиност легенде овог моста. Моги сумњају, али пак, и поред те сумње окушају своју срећу у старој народној причи која креће овако .

За време трајања И светског рата, тачниије пар година пре њега, заволели су се учитељица Нада као и Српски официр Реља. Током те њихове љубави они су се једно другоме обећали на вечну љубав коју нико и ништа неће моћи променути, међутим убрзо долази рат. Љубав којој су се сви житељи Врњачке бање дивили, ускоро наилази на море препрека . Реља одлази у Грчку како би служи свом народу, али тако се заљубљује у једну младу и лепу Гркињу, те раскида своје заруке са Надом која то није ни сањала (чак ни у оном најгорем кошмару). О самој судбини младог официра Реље, након овог догађаја незнамо апсолутно ништа више, али прича о Надиној судбини се наставља. Превелика туга која ју је заробила , мучи је сваки дан, при чему она све више пропада и ускоро постаје слабашна сенка која је, неколико месеци након тога и умрла. Мноштво девојака потрешено Надином судбином одлучују да своју љубав осигурају тако што ће је „закључати” на мосту на коме су се Нада и Реља састајали .
Катанац пошто би се закључао, по правилу и народном веровању пре свега, баца се кључ у воду реке која тече под мостом Љубави . Године су након овог догађаја прошле, а многи су мислили да ће све ово пасти у воду након одређеног протока времена, међутим овај обичај не нестаје, шта више он се наставља као неки облик традицији свих присутних у Врњачкој Бањи.
Млади парови вођени овим обичајом не пропуштју да се и они привежу за фамозни и пре свега чудесни мост, јер верују да он чини чуда и да је у љубави све могуће. Иако има оних, који сматрају да је све оо чиста глупост , више је дакле оних који верују у супротно и који ништа не препуштају случају .
Испирисана овом причом, приликом свог боравка у Врњачкој Бањи, Десанка Максимовић је одлучила, да овој причи и овом чудесном мосту посвети једну песму коју је назвала „Молитва за љубав” имајући у виду да сви парови овде долазе очајни и у страху да им њихова љубав не оде даље. Написаћемо Вам и песму која је прелепа пуна описа, среће , туге. Једноставно песма којом се тежи рећи како то заљубљена лица виде овај моста као и то шта он за њих значи .

Оставите одговор